sobota 6. srpna 2011

Vyjadřovačky

Hned při první informativní návštěvě SÚ nám paní dala celkem jasně najevo, že rozhodně nemáme čekat vstřícné jednání a že získání povolení ke stavbě nebude jednoduchá záležitost.

Po několikaminutovém přemlouvání nám paní úřednice dala alespoň seznam institucí, které se nám mají ke stavbě vyjádřit. Doma jsem to potom spočítal a napočítal celkem 14 úřadů, včetně jednoho v té době již zrušeného. Na první pohled mi to číslo přišlo hrozivé, ale nevzdáváme se a jdeme na to. Po týdnu telefonování a mailování (občas se odpovědné osoby opravdu podivovaly, proč by se měly k něčemu takovému vyjadřovat, ale naštěstí nikdo z nich vyjádření neodmítl) se nám podařilo odeslat všechny žádosti o vyjádření a teď můžeme v klidu čekat na výsledky. Mezitím jsme po 2 roky trvající rezervaci konečně podepsali kupní smlouvu na pozemek. Doufám, že než dorazí všechna vyjádření, budeme již zaneseni na katastru jako vlastníci a budeme moci co nejdříve na SÚ s žádostí o územní a stavební řízení - požadavek SÚ, o ohlášce nechtěla paní ani slyšet, přestože jde o dům, který spadá do kategorie "na ohlášku". V našem případě bohužel má tento požadavek podporu v zákoně a jak jsem uvedl hned na začátku, pokud je v nějakém případě možné zákon vysvětlit více zůsoby (což mi přijde, že u stavebního zákona platí skoro všude), musíme vždy počítat s nejhorší možnou variantou.

V mezičase ještě bude potřeba doladit projekt (sem tam chybí nějaký údaj v technické zprávě a výkres zařízení staveniště), zajistit hydrogeologický posudek (požadavek SÚ, přestože nebudeme mít ani studnu, ČOV ani nic podobného) a radonový index. Doufám, že to bude všechno a že nám na SÚ žádosti přijmou, i když mám dojem, že bude spíše zázrak, pokud se nám podaří mít napoprvé vše v pořádku, resp. nenapadnutelné. No necháme se překvapit a uvidíme, projekt a všechno příslušenství budeme před odevzdáním kompletovat s naším novým projektantem, tak to snad nějak dáme.

Žádné komentáře:

Okomentovat